Alunan Nasuha

Thursday, March 25, 2010

pernahkah dikau fikirkan???...

Pernahkah dikau fikirkan tatkala rintangan menemuimu...

Hidup pada zaman akhir ini memang cukup mendera emosi dan rohani..kadangkala kita terfikir,


'mengapa ini semua terjadi? apakah memang takdirku begini caranya hadir?'

kadang2 perasaan menyesal menyelubungi jiwa..menyesal!!menyesal!!mengapa takdirku begini, Ya Allah? mengapa??..sedarlah saudaraku..Allah itu Tuhan Yang Maha Adil. Didatangkan ujian bagi hambaNYA yg kuat dan mampu menghadapinya seperti kita, umat Islam, umat akhir zaman, umat Muhammad S.A.W. Pernahkah saudara mengetahui sejarah hidup junjungan kasih Nabi Muhammad S.A.W. ketika baginda dicemuh, dikeji, dihina dan bermacam-macam lg perbuatan buruk yg dilakukan terhadap baginda..kerana apa? kerana semata-mata baginda ingin menegakkan kebenaran Islam di pandangan umatnya..Malahan, Allah S.W.T telah mengharamkan umat manusia memasuki syurga sebelum umat Muhammad mendahului dahulu..
Lihatlah!! Betapa besarnya nikmat utk kita Ya ummah sekalian.. betapa umat Muhammad itu diangkat tinggi darjatnya berbanding umat yang lain..Banggakah kalian??
Namun...
adakah kita betul-betul menghargai kemuliaan ini.. Rasulullah mengajarkan kita supaya mentaati Allah serta meninggalkan laranganNya..dapatkah kalian buktikan apa jasa kita kpd Rasul Allah?? kini, di kala manusia hidup dalam keruntuhan akhlak, maka kitalah yang perlu menjadi suri teladan.. Dimana-mana pun kita dapat melihat para belia, yang MUSLIM! yang MUSLIMAH! sedang sibuk menguruskan 'kerjaya' dan 'kriteria' mereka masing-masing..mereka melaksanakannya dengan penuh teliti dan ada kalanya tidak terperasan waktu yang berlari...kagumkan?? Hebat sungguh!!! Syabas!!........-tetapi-.........'kerjaya' apa? Iaitu kerjaya melepak dan berbagai lagi kerjaya 'me' mereka... Wah!!! banggakan???
Cuba kalian bayangkan jika ketika ini, saat ini...Junjungan kasih masih hidup dan baginda melihat segala kemungkaran yang kita sudah lakukan dan lalui dengan tangan kita sendiri.. pada pandangan kalian, tidak gugurkan air mata baginda mengenangkan umat yang tidak menyerupai Manusia, barangkali.....
Pastinya mengalir air mata junjungan kasih kita melihat semua ini..jadi,jika kita tidak mahu air mata itu jatuh ke bumi, maka biarkanlah air mata kita yang membasahi pipi memikirkan nasib ummah pada zaman ini..sedihkan kalian..?
maka peliharalah air mata itu...tepuk dada..tanyalah iman kita..'dimana kau..?'
renung-renungkanlah...
semoga kita para muslimin dan muslimat...
menjadi pejuang yang sejati untuk Islam, demi ALLAH...
Allahuakhbar!

No comments:

Post a Comment